5. Pomnik

#Działania

5.7 „Dzień Szefowej Kuchni”, Anna Sidoruk


#działania

Biogram: Anna Sidoruk.

 

20 października przypada Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Przejęłam tę datę i zmieniłam nazwę, tworząc Dzień Szefowej Kuchni. Chciałam zwrócić uwagę na to, że w stołówkach szkolnych pracują głównie kobiety. Data sąsiaduje z Dniem Nauczyciela, a szkoły głównie postrzega się w ich funkcji edukacyjnej, mniej w opiekuńczej (zapewnianie posiłków, działanie świetlicy po zakończeniu lekcji), wypierając tym samym pewną kategorię pracowników poza strefę widzialności społecznej.

Projekt autorstwa Marty Lissowskiej.

Dzięki pomocy graficzki Marty Lissowskiej stworzyłam pocztówkę i wysłałam ją, wraz z życzeniami, do pracownic 43 stołówek w szkołach publicznych w Białymstoku. Działanie zostało zauważone. W odpowiedzi dostałam kilka wiadomości, w tym podziękowania i wyrazy wzruszenia. Jedna z intendentek (z 17-letnim stażem na stanowisku szefowej kuchni) opisała, jak ciężka jest praca szkolnej kucharki. W jej szkole sześć kobiet przygotowuje 560 obiadów dla uczniów i uczennic oraz 70 śniadań, obiadów i podwieczorków dla przedszkola. Dzień pracy rzadko udaje się zamknąć w ośmiu godzinach, a jej samej zdarzało się na urlopie czy zwolnieniu lekarskim przyjechać, żeby odebrać zamówiony towar.

Motywacja do realizacji działania była też osobista – moja mama pracowała jako kucharka ponad 30 lat. Nie czuła się doceniana w szkolnej hierarchii, nie tylko ekonomicznie. Jest to więc także opowieść o tym, że pewne grupy są systemowo wykluczone z sukcesu społecznego. Do tego dochodzi aspekt feministyczny – w tym nisko płatnym zawodzie pracują niemal wyłącznie kobiety.


W kolejnym roku planuję zastąpić pocztówki plakatami i poprosić dyrektorów i dyrektorki szkół o zawieszenie ich na drzwiach stołówek.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.